شمعها از هزارن سال پیش وجود داشتهاند و در طول تاریخ همواره روشنایی بخش منازل مختلف بوده و با گذشت زمان همواره در کنار ما بودهاند. با وجود اختراع لامپ شاید اولین وظیفه آنها که روشنایی بخشی بود تغییر کرد اما همواره برای زیبایی بکار رفتهاند. در تمام این مدت حقیقت ناگفته زیادی درباره شمع ها پنهان مانده است که امروز به 15 مورد که شاید کمتر شنیده باشیم میپردازیم.
۱. شمع ها از 500 سال قبل از میلاد وجود دارند.
صدها سال قبل از میلاد مسیح، رومیان شمعها را از چربی حیوانی میساختند تا آنها را ششم هر ماه قمری، برای گرامیداشت تولد آرتمیس (که یک الهه بود) روشن کنند.
2. باید شمع ها را به روش درستی روشن کرد!
شاید فکر کنید، میتوان به راحتی شمعها را روشن کرد؛ ولی درواقع کمی پیچیدهتر از آن است که تصور میکنید.
اولین بار که شمعی را روشن میکنید، باید اجازه دهید تا به اندازه کافی بسوزد و کل لایه بالایی موم مایع شود که بسته به اندازه شمع، چندین ساعت طول میکشد. اگر این کار را نکنید، شمع به طور یکنواخت نمیسوزد.
3. در زمان قطحی موم شمع به صورت خوراکی استفاده شده است.
درباره شمع باید این موضوع را بدانید که در زمان قدیم، موم شمع عمدتاً از محصولات حیوانی مانند چربی گوشت گاو یا موم زنبور عسل تهیه میشد. در زمان قحطی، دزدیده شدن شمعها برای خوردن آنها غیرعادی نبود و بسیار رواج پیدا کرده بود.
4. برای خاموش کردن شمع نباید آن را فوت کرد.
درباره شمع باید این نکته را بدانید که خاموش کردن آن نه تنها دود تولید می کند بلکه خاموش کردن شمع با فوت کردن، احتمال آن وجود دارد که قطرات موم مایع داغ، در ناحیه اطراف پخش شوند. همچنین به دلیل داشتن عناصر چهارگانه در شمع قرار گرفتن باد(فوت) و آتش (شعله شمع) مکروه است.
نکته: بهترین راه برای خاموش کردن شمع، استفاده از اسنوفر یا شمع گیر است؛ چراکه در این روش شعله به دلیل کمبود اکسیژن خاموش میشود.
5. تولید شمع در اروپا در حال افزایش است.
ارزش تولید شمع در اروپا در سال 2018، 1638 میلیون یورو بود که ارزش آن در مقایسه با سال 2013، 11 درصد افزایش یافته است. این موضوع نشان دهنده روند رو به رشد صنعت شمع سازی در بازار اروپا و حتی جهانی میبشد.
6. فریز کردن شمع، ماندگاری آن را بیشتر نمیکند.
بسیاری از مردم فکر میکنند که فریز کردن شمع قبل از روشن کردن آن باعث ماندگاری بیشتر آن میشود؛ اما این تصور اشتباه است و یخ زدن شمع در واقع باعث ترک خوردن موم و آسیب به شمع میشود؛ تنها کمی خنک بودن شمع قبل از سوختن باعث طولانی تر شدن زمان سوخت آن می شود.